14.5.10

Κτίρια γραφείων .Τράπεζες/Συνεργατικά ιδρύματα

.
1.2.7 Τράπεζες και Συνεργατικά ιδρύματα κ.α. Υπηρεσίες

1.2.7.1 Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εισόδου στο χώρο εξυπηρέτησης του κοινού για όλους τους χρήστες, καθώς και όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις.

1.2.7.2 Η θύρα εισόδου πρέπει να είναι προσπελάσιμη από όλους τους χρήστες μειωμένης κινητικότητας και αν υπάρχει μηχανισμός επαναφοράς, αυτός να έχει αντίσταση όχι μεγαλύτερη των 2,0 kN.

1.2.7.3 Να επικολλάται επί του δαπέδου «οδηγός τυφλών» που θα οδηγεί στα ταμεία που προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρίες. Ο «οδηγός τυφλών» είναι επικολλώμενος επί του υφιστάμενου δαπέδου, από υλικό σε έντονη χρωματική αντίθεση με τη λοιπή επίστρωση και διαφορετικής υφής από το υπόλοιπο δάπεδο.

1.2.7.4 Πάγκοι εξυπηρέτησης

 Όπου τοποθετείται μηχάνημα για χρήση κοινού θα λαμβάνεται μέριμνα ώστε όλα τα χειριστήρια αυτού να τοποθετούνται σε ύψος 90cm έως 1,20m από την τελική επιφάνεια του δαπέδου. Θα προβλέπεται οπωσδήποτε χώρος έμπροσθεν αυτού για προσέγγιση των αμαξιδίων και κατάλληλες εσοχές για τα υποπόδια των αμαξιδίων.

 Για τα άτομα με προβλήματα ακοής, να υπάρχει ειδικός ενισχυτής στο ειδικό ταμείο για ΑμεΑ, ο οποίος βοηθά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα να ακούν καλύτερα τον υπάλληλο εντείνοντας την ένταση της φωνής και φιλτράροντας τους γύρω θορύβους,

 να υπάρχει επίσης συσκευή τηλεφώνου (telecommunications device for the deaf - TDD), με ενσωματωμένη γραφομηχανή που βοηθά στην επικοινωνία όσων έχουν πρόβλημα ομιλίας,

 απαραίτητη είναι επίσης σχετική σήμανση στο ταμείο που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, για να γνωρίζουν τα άτομα που την χρειάζονται, πού να απευθυνθούν.

1.2.7.5 Να υπάρχει ευκρινής σήμανση με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας πλησίον της εισόδου, το οποίο θα κατατάσσει το κτίριο ως προσπελάσιμο για χρήστες τροχοκαθίσματος.

1.2.7.6 Να υπάρχει ευκρινής σήμανση καθοδήγησης προς τις διευκολύνσεις των ΑμεΑ στο χώρο, όπως: πάγκος εξυπηρέτησης ΑμεΑ, ανελκυστήρας, προσβάσιμος χώρος υγιεινής κ.λπ. Όλες οι προσφερόμενες εξυπηρετήσεις πρέπει να σημαίνονται κατάλληλα με το ανάλογο εικονόγραμμα.

1.2.7.7 Οι χώροι υγιεινής πρέπει να διαθέτουν σύνδεση με το σύστημα συναγερμού του κτιρίου η οποία, εκτός από ηχητικό σήμα, πρέπει να διαθέτει παράλληλα και οπτική προειδοποίηση για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου