14.5.10

Ξενοδοχεία – Τουριστικά καταλύματα

.
Ξενοδοχεία – Τουριστικά καταλύματα


1.2.2.1. Σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

1.2.2.2. Για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα μέχρι 100 δωματίων ποσοστό 5% των δωματίων, με ελάχιστο αριθμό 1, να είναι ειδικά διαρρυθμισμένα για να φιλοξενούν χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πέραν των 100 δωματίων απαιτείται επιπλέον 1 ανά 50 δωμάτια.

1.2.2.3. Στους κοινόχρηστους χώρους απαιτείται ένας χώρος υγιεινής τύπου Α χωρίς διάκριση φύλου (βλέπε σημείο 10 του Μέρους Γ)

1.2.2.4. Ο διάδρομος που οδηγεί στα διαρρυθμισμένα δωμάτια για ΑμεΑ να μην είναι επενδυμένος με χαλί ή άλλο μαλακό υλικό που δυσχεραίνει τη διακίνηση αμαξιδίου.
1.2.2.5. Οι χώροι στάθμευσης ξενοδοχείων θα διαμορφώνονται πλησίον της εισόδου να έχουν αριθμό χώρων για ΑμεΑ ίσο με τα δωμάτια για ΑμεΑ.

1.2.2.6. Στην περίπτωση διαμόρφωσης παραλιακού μετώπου, όπου είναι δυνατό, να διαμορφώνεται πορεία αμαξιδίου μέχρι τη θάλασσα, από υλικό που θα επιτρέπει την ομαλή διακίνηση, και να υπάρχει χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για την είσοδο ειδικού αμαξιδίου στο νερό.



1.2.2.7. Διαρρύθμιση των δωματίων για ΑμεΑ

• Ο προθάλαμος της εισόδου να έχει ελάχιστο πλάτος 1,20m για να επιτρέπει στο χρήστη αμαξιδίου να πλησιάσει τη θύρα ελάχιστου πλάτους 85cm

• οι διακόπτες φωτισμού να βρίσκονται σε ύψος 80cm από το δάπεδο. Το ίδιο απαιτείται για τον πίνακα ελέγχου της παροχής κλιματισμού

• απαιτείται ακουστική και οπτική σήμανση συναγερμού

• η διαρρύθμιση του δωματίου να εξασφαλίζει ελεύθερο χώρο περιστροφής αμαξιδίου 1,50m

• τα υλικά επένδυσης του δαπέδου να μην εμποδίζουν
την άνετη διακίνησή του αμαξιδίου (όχι τάπητας)

• η υψομετρική διαφορά του δαπέδου με τον εξωτερικό
εξώστη να μην είναι μεγαλύτερη των 10mm

• ο χώρος υγιεινής έχει ελάχιστο εμβαδό 4,5m2, αντιολισθητικό δάπεδο, ακολουθεί τις προδιαγραφές του χώρου υγιεινής Α και συμπεριλαμβάνει γωνιακό ντους (Σχήμα 1.2β)

1.2.2.7 Για μικρές αναπτύξεις αγροτουρισμού σε ανακαινιζόμενα κτίρια, εάν οι κλίσεις του εδάφους δε επιτρέπουν πλήρη προσβασιμότητα, απαιτείται να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η διακίνηση αναπηρικού αμαξιδίου στους κοινόχρηστους χώρους και σε ένα τουλάχιστον δωμάτιο εξοπλισμένο με χώρο υγιεινής για ΑμεΑ.

1.2.2.8 Για αναπτύξεις τουριστικών οικισμών που περιλαμβάνουν ανεξάρτητες κατοικίες διακοπών (μπάνγκαλοου), ημιανεξάρτητες κατοικίες ή κατοικίες συνεχούς δόμησης, κάθε μια εκ των οποίων έχει τη δική της στέγη και τη δική της ισόγεια είσοδο, 10% εξ αυτών - με ελάχιστο αριθμό ένα - να διαμορφώνονται ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες ΑμεΑ. Στα υπόλοιπα, δεδομένου ότι οι κλίσεις του εδάφους το επιτρέπουν, θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια κατά το σχεδιασμό ώστε τα ισόγεια να είναι προσπελάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια χωρίς να απαιτείται προσβάσιμος χώρος υγιεινής.



Αναπτύξεις τουριστικών  οικισμών και αγροτουρισμού


 

9.22 Για αναπτύξεις τουριστικών οικισμών που περιλαμβάνουν ανεξάρτητες κατοικίες διακοπών (μπάνγκαλοου), ημιανεξάρτητες κατοικίες ή κατοικίες συνεχούς δόμησης, κάθε μια εκ των οποίων έχει τη δική της στέγη και τη δική της ισόγεια είσοδο, 10% εξ αυτών - με ελάχιστο αριθμό 2 - να διαμορφώνονται ώστε να μπορούν  να φιλοξενήσουν επισκέπτες ΑμεΑ. Στα υπόλοιπα, δεδομένου ότι οι κλίσεις του εδάφους το επιτρέπουν, θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια κατά το σχεδιασμό ώστε τα ισόγεια να είναι προσπελάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια χωρίς να απαιτείται προσβάσιμος χώρος υγιεινής.

 

9.23 Για μικρές αναπτύξεις αγροτουρισμού σε ανακαινιζόμενα κτίρια, εάν οι κλίσεις του εδάφους δεν επιτρέπουν πλήρη προσβασιμότητα, απαιτείται να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η διακίνηση αναπηρικού αμαξιδίου στους κοινόχρηστους χώρους και σε ένα τουλάχιστον δωμάτιο εξοπλισμένο με χώρο υγιεινής για ΑμεΑ.

Κατασκηνώσεις διακοπών


 
9.24 Θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για χώρο υγιεινής τύπου Α με ενσωματωμένο ισόπεδο ντους.
Κολυμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου