14.5.10

Διώροφες κατοικίες (διά βίου χρήση)

.

2.1 Γενικές πρόνοιες


2.1.1 Οι διώροφες κατοικίες πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι εύκολα προσαρμόσιμες, ώστε οι ένοικοι να μπορούν να κάνουν διά βίου χρήση της κατοικίας τους ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

2.1.2 Ο σχεδιασμός με βάση τις ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για τη διακίνηση αναπηρικού τροχοκαθίσματος είναι ο πλέον δόκιμος για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του χώρου της κατοικίας.

2.2 Ελάχιστες απαιτήσεις

2.2.1 Αν η κύρια είσοδος έχει υψομετρική διαφορά από το επίπεδο του πεζοδρομίου, η προσπέλαση της κατοικίας μπορεί να γίνεται από πλαϊνή είσοδο, σε άμεση σύνδεση με το χώρο στάθμευσης της οικίας.

2.2.2 Ο χώρος αποβίβασης και διακίνησης προς την προσβάσιμη είσοδο πρέπει να έχει εγκάρσια κλίση όχι μεγαλύτερη του 2% (1:50).

2.2.3 Εφόσον υπάρχουν υψομετρικές διαφορές, απαιτείται η πρόβλεψη ράμπας κλίσης 6% χωρίς χειρολισθήρα ή περίζωμα.

2.2.4 Η προσπελάσιμη πορεία προς την οικία πρέπει να είναι ομαλή και σταθερή, για να διευκολύνει άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα ή βοήθημα βάδισης.

2.2.5 Η προσβάσιμη είσοδος να είναι προσπελάσιμη από αμαξίδιο, με κατώφλια που δεν ξεπερνούν τα 15mm.

2.2.6 Να υπάρχει στο πάνω και στο κάτω μέρος της κλίμακας που οδηγεί στον όροφο, πρόνοια για μελλοντική τοποθέτηση ηλεκτρικού καθίσματος κλίμακας.

2.2.7 Να υπάρχει πρόνοια για διαμόρφωση χώρου δωματίου στο ισόγειο εμβαδού 15 m2

• εμβαδό των 15m2 δε θα λογίζεται στο συντελεστή Δόμησης.

2.2.8 Ο χώρος υγιεινής του ισογείου πρέπει να έχει διαστάσεις 1,50Χ1,70m, με τη λεκάνη αποχωρητηρίου σε απόσταση 50cm από τον πλαϊνό τοίχο και καθαρό άνοιγμα θύρας 80 cm.

2.2.9 Η πρόβλεψη αποχέτευσης ντους, κατά προτίμηση ισόπεδου με το δάπεδο του χώρου, επιβάλλεται ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής χρήσης του από άτομο που δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του ορόφου.

• Εμβαδό 2,5m2 για τη διαμόρφωση χώρου υγιεινής δε θα λογίζεται στο συντελεστή δόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου